logo Tangelder Import, click voor home. logo Tangelder Import, click voor home.
MetroPagina

Kunstbloemen

AXEL - Onterecht wordt bij kunstbloemen en -planten al gauw gedacht aan die muffe truttige plastic exemplaren waarvan al van een kilometer afstand is te zien dat ze nep zijn. Zulk nagemaakt groen komt bij Axelaar Carlos Tangelder niet in zijn winkel.

Hij importeert alleen eersteklas kunstgroen, zelfs bomen tot vier meter hoog, waarvan zelfs van dichtbij vaak niet te zien is dat het toch niet is wat het lijkt...

Carlos Tangelder, die aanvankelijk elektrotechniek studeerde, nam in 1975 de winkel over van zijn moeder die in de jaren zeventig begon met de verkoop van kunstbloemen. "Toen waren ze nog van hard plastic. Sommige hadden nep-dauwdruppels eraan, of waren bespoten met een bloemengeur. Mijn moeder schikte de bloemen en die arrangementen gingen overal naartoe. Ze leverde zelfs kransen aan de Marine."

De komst van zijden bloemen betekende een revolutie in de wereld van kunstgroen. Het uiterlijk werd verfijnder en meer natuurgetrouw, maar voor buiten waren de bloemenarrangementen niet geschikt. Chinezen zouden geen Chinezen zijn als ze daar niet iets op zouden vinden; en zo kwam er kunstgroen op de markt van materialen die wel bestand zijn tegen felle zon, flinke buien en vorst.

 

Agnes en Carlos Tangelder in hun omvangrijke kunstbloemen-afdeling in de winkel aan de Axelse Beatrixstraat. Foto Mark Neelemans